Zobacz temat

:: TEST rcpt :: » Modelarnia » Elektryk
 Drukuj temat
Mustang P-51 Reely Conrad
Jacek
Witam.
Od jakiegoś czasu posiadałem w domu tanio kupiony model mustanga p-51 z EPP z silnikiem szczotkowym z przekładnią (zdjęcie poniżej, na zdjęciu widać stary regulator).
Niestety model na oryginalnym silniku lata jak garnek z węglem rzucony z balkonu 8 pietra.
Zrobienie beczki graniczyło z cudem nie mówiąc już o lataniu przy lekkim wiatr gdzie samolot stawał w miejscu bo nie miał siły dalej lecieć.
Nie jestem doświadczonym modelarzem i na nim właśnie uczyłem się podstaw latania.
Ostatnio wpadłem na pomysł aby go przerobić na silnik bezszczotkowy.
Wybór padł na redoxa 900/1200kV i regulator 30 A
[img]http://www.modele.sklep.pl/files/foto_add_big/foto_add-43434.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://images69.fotosik.pl/308/64d363199710fb3dmed.jpg[/img] is not a valid Image.
Pakiet zasilający to Li-pol 11.1V 1000mAh
Wczoraj go oblatywałem i mam troszkę z nim problemów, jesteście bardziej doświadczeni wiec myślę, że coś zaradzicie bo ja zgłupiałem.
Już pisze co się dzieje.
Na początku nie robiłem skłonu ani wykłonu silnika i po dodaniu gazu model gwałtownie zadzierał nos do góry i obracał się na lewe skrzydło.
Pomyślałem, że przez to, że nie ma skłonu i wykłonu silnika, poprawiłem to podkładając pod loże silnika podkładkę aby silnik swa oś opuścił w dol i w prawą stronę. Nie mam jak zmierzyć ale wygląda na około 1* w prawo i 1*w dol.
Pojechałem dzisiaj na lotnisko i co bardzo mnie zdziwiło moje ustawienia pomogły tylko tyle ze model nie wali się na skrzydło.
Po dodaniu gazu początkowo model na chwile "dociska" do ziemi i potem podrywa go do góry robiąc beczkę.
Czy jeszcze robić skłon silnika czy to już nic nie da, a przyczyna tkwi w czymś innym?
Aha i jeszcze jedno czym wzmocnić skrzydła bo przy beczce widać jak zaczyna je wyginać w łuk?
Wystarczy położenie od spodu pasa z laminatu szklanego (2cm szerokości) biegnącego po długości skrzydeł?
Giles 202 OS MAX 55AX , Jumper 25 ASP S25AII, Mustang P51 Redox 900/1200KV

Rafal
Po pierwsze to podoba ni się ten uśmiechnięty Firewall.

zrób większy skłon, nie wiem jak i czym w orginale są wzmocnione skrzydła, ale ja bym dał dźwigar z podwójnego węgla (tak jak w ESAch sie robi)
czyli pręt węglowy albo szklany na górnej i dolnej powierzchni płata, ale w tej samej osi.

paniał?
polandcargo.pl/sign.pngpolandcargo.pl/pilot.gif

https://rc.pulawy.pl
Jacek
Skrzydła nie są wzmacniane niczym co przy ostrej beczce powoduje gięcie ich w pałąk.
Widzialem taki patent w Internecie ze gość nakleił pas laminatu pod skrzydłem wlasnie w takim modelu i to wystarczyło.
A gdybym chcial robic tak jak mówisz Rafal to te patyki węglowe trzeba by jakos wtapiać w skrzydło czy kładzie sie je na wierzchu?
Bo jesli chodzi o wtapianie w skrzydło to przy moich umiejętnościach zrobiłbym z jednego skrzydła dwa :-D
Co do firewall-a to chciałem zrobić taki otwór żeby powietrze za silnikiem dodatkowo leciało przez specjalnie zrobiony kanał na regulator i troche go chłodziło Szeroki uśmiech

Rafal
Jacek - poszukaj sobie w tym dziale moje tematy z Hellcatem i Ansaldo, tak to jest wytłumaczone.
Nacinasz nozykiem na kilka mm i wciskasz pręta, potem zalewasz klejem, cjakiem, zywicą - whatever
polandcargo.pl/sign.pngpolandcargo.pl/pilot.gif

https://rc.pulawy.pl
Jacek
Dzisiaj odbyły się kolejne testy mustanga.
Czy jest jakiś maksymalny kat skłonu silnika dla modeli?
Zrobiłem dzisiaj 8* i model po dodaniu gazu rwie do góry ale już w mniejszym stopniu.
Czy te osiem stopni to już nie za dużo, można jeszcze go opuścić?
Zmieniłem dzisiaj ten uśmiechnięty firewall bo wczoraj po krecie stary odszedł w niepamięć.
Teraz zrobiłem go z podwójnej sklejki 2x4mm sklejonej wikolem w prasce.

[img]http://images67.fotosik.pl/359/0d769d4e56b69c98med.jpg[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez Jacek dnia 11/11/2014 20:44

Darek
Jacek, 8st. to dużo, więc zwiększaj ostrożnie. Nawet jeśli będzie latał OK w poziomie to będzie masakra jak zaczniesz robić figury. Ja mam ustawione od 0-5st. w zależności od samolotu. Raz tylko ustawiłem więcej, ale to było po krecie i zmianie kąta zaklinowania - tak na chwilę żeby wylatać pakiety.

Upewnij się, że środek ciężkości jest OK (dokumentacja?), ew. dodaj trochę obciążenia na przód. Czasem też ster wysokości nie wraca do położenia neutralnego (ja miałem problem z serwem), a wystarczy małe wychylenie, żeby samolot zadzierał mocno do góry przy większej prędkości. Sprawdź też kąt zaklinowania statecznika względem płata (w samolotach z EPP po krecie często jest nieprzyzwoicie duży, powinien być ~ 2-3st).

Jeszcze kwestia pomiaru skłonu silnika - mierz względem cięciwy profilu płata, a nie skrzynki silnika itp. na zdjęciu nie bardzo widać skrzydło.

Pisałeś, że na oryginalnym silniku samolot latał bardzo niemrawo - być może jest on tak ustawiony (np. profil skrzydła, kąty), żeby optymalnie latał przy małej prędkości. Porównaj prędkości przedtem i na nowym silniku. Może za dużo mocy przyłożyłeś (kV, wielkość, skok śmigła) Uśmiech

Jeszcze jeden szybki sposób, jeśli nie planujesz zaawansowanych figur. Jeśli masz w radiu możliwość mixowania to ustaw mix na gaz i ster wysokości, im więcej gazu tym ster bardziej w dół. Kilka % dla wysokich obrotów.

Jacek
Srodek ciezkosci ustawiony wg. dokumentacji fabrycznej.
Profil skrzydla jest plasko-wypukly.
Moc silnika i predkosc modelu w stosunku do standardu sa prawie 3x wieksze. Uśmiech
Przy takich ustawieniach jak mam samolot przy polowie mocy silnika lata stabilnie.
Najgorzej jest gdy dam pelne obroty i chce polatac szybciej.
Widac ze poczatkowo go przydusza w dol, a potem powoli zaczyna rosnac wysokosc i gdy nic nie zrobie to zrobi beczke ale zajmuje mu to juz wiecej czasu niz na poczatku. Teraz jest lepiej niz bylo.
Tu zdjecie jak wygladaja katy zaklinowania plata wzgledem statecznika i tu fabrycznie te katy sa nawet na oko duzo wieksze
Gdy mierzylem na zrobionym zdjeciu to wychodzilo 5*
W realu nie mam jak zmierzyc
[img]http://images68.fotosik.pl/367/a1649979604c9b1dmed.jpg[/img] is not a valid Image.
Tak wyglada wznios skrzydel:
[img]http://images70.fotosik.pl/366/c81d4093b9f71d83med.jpg[/img] is not a valid Image.
Wzmocnienie skrzydel wykonalem z pasa laminatu o szerokosci 30mm. wystarczylo to spokojnie do usztywnienia skrzydel. Juz nie wyginaja sie w luk przy akrobacji.
[img]http://images68.fotosik.pl/367/d0d1648fe26b090bmed.jpg[/img] is not a valid Image.

Co do silnika to ten ktory zalozylem ma szacowany ciag 900g a sam model z pelnym wyposazeniem wazy 460g.
Silnik kreci prawie 13000obr/min a standardowy mial zaledwie 6000obr/min. Smiglo takie jak bylo w oryginale 8x6.
Mam aparature turnigy i tak jak kolego pisales przestalem sie juz bawic w sklon i zmiksowalem przepustnice ze sterem wysokosci. Musze tylko przy bezwietrznej pogodzie sprawdzic dokladnie jak to sie bedzie zachowywalo bo latajac dzisiaj przy wietrze kiepsko bylo to zestroic.
Edytowane przez Jacek dnia 14/11/2014 21:30

Darek
Nie poszalejesz z kątem jak na stałe poklejone. Na bezwietrzną będziemy chyba do kwietnia czekać. Z takim mixem trzeba uważać podczas lądowania przy silnym wietrze - tuż przed dotknięciem lotniska zdejmujesz gaz, a samolot do góryUśmiech Powodzenia!

Jacek
Dziekuje Darku za cenne informacje.Uśmiech
Statecznik jest osadzony na stale, jedynie co mozna by zrobic to podlozyc podkladki pod sruby mocujace skrzydlo, ktore znajduja sie zaraz z przodu skrzydla zeby zmniejszyc kat.
Mix ustawilem tak, ze zaczyna wychylac ster kierunku w momencie kiedy drazek mija wiecej niz polowe swojej drogi wiec przy ladowaniu i tak nie korzystam z polowy mocy silnika.
Dodatkowo ustawilem ten Mix pod przelacznikiem wiec w kazdym momencie moge go wylaczyc.
Co do pogody to chyba trzeba bedzie poczekac, chociaz kto wie moze grudzien bedzie ladny?Z przymrużeniem oka

Jacek
Postanowiłem ostatnio zmodyfikować troche kąty w moim modelu.
Na samym poczatku podlozylem bardzo duże podkladki pod mocowanie skrzydła z przodu ale zapomnialem ze silnik ma duży sklon i skonczylo sie kretem i urwaniem silnika wraz z kadlubem.
Pokleilem, potem zrobiłem zerowy sklon i ponowilem próby.
Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj model przestał mocno zadzierać nos i wystarczy lekko oddać ster wysokości aby model na pełnym gazie lecial prosciutko.
Jestem zadowolony z efektu ale na tym sie nie skończy. Szeroki uśmiech
Zmniejsze jeszcze kat zaklinowania albo zwiększe sklon i zobaczymy efekty, nie ma bata musi latac prosto na pelnym gazie. Złość
Edytowane przez Jacek dnia 01/06/2015 21:54

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.97
Copyright RCpulawyTEAM © 2012 - 2021